bk
centre
escola
menu dansa i teatre
menu complementaries
grau professional
formacio continuada
editorial
copyright2010
  • Espai Tomatis
  • Tècnica Alexander
  • Tai-Txí

Programa d’estimulació auditiva basat en les tècniques de la pedagogia de l’escolta del mètode del Dr. Tomatís.

El Dr. Alfred Tomatís, metge francès especialista en otorinolaringologia, va desenvolupar un mètode d’estimulació auditiva que afavoria l’escolta (i per tant el llenguatge, la comunicació i la capacitat per percebre la qualitat del so). Ell va distingir clarament entre l’audició com un procés passiu en el que percebem un so i l’escolta com un procés actiu en el qual intervenen la Voluntat (sigui conscient o inconscient) i la capacitat de reconèixer i analitzar correctament els sons. Segons Tomatís, hi ha dos factors principals que intervenen com a prerequisits per a escoltar bé. En primer lloc, a nivell de neurofisiologies els mecanismes i sistemes que intervenen en el procés han de ser operatius. En segon lloc, a nivell psicològic, la motivació i el desig d'escoltar i comunicar-se ha d’estar present. Ambdós aspectes son necessaris per a poder escolar i entendre de manera efectiva.

L'objectiu principal del mètode és obrir o desblocar freqüències a través d’una oïda electrònica per tal de millorar les possibilitats d'escolta i el desig de comunicar-se de la persona. Aquest fet provocarà una milloria en la capacitat d’aprenentatge, l'atenció, la concentració, la memòria i la comunicació amb l’entorn familiar i companys. Pel que fa als músics el mètode d'estimulació auditiva pot ser especialment important per tal d'ajudar a percebre, entre altres coses, les subtileses de l'afinació i les qualitats del so.

Tan mateix l'aplicació del mètode s'ha de fer sempre segons les indicacions d'un professional (metge psicòleg) que a partir d'un test establirà si el mètode Tomatís és adequat al que ell necessita i si pot ajudar a aquella persona. Quins son els beneficis potencials que es poden preveure i quin tipus de programa necessita i quant temps li suposaria.)

El Musical incorpora el mètode de la pedagogia de l'escolta com una eina més posada al servei dels músics i dels aficionats a la música interessats en millorar la seva capacitat auditiva. Aquest mètode ha estat també molt utilitzat com a complement en el tractament de persones amb dificultats de comunicació o aprenentatge. Com és evident la millora de la capacitat d’escolta sol derivar en una millora de l'aprenentatge, el llenguatge i la comunicació. De totes maneres, per a qualsevol aplicació del mètode amb finalitats terapèutiques (ja sigui llenguatge, caràcter, comunicació...) és totalment necessari la recomanació, el diagnòstic i el seguiment d’un metge especialista.

Consulteu informació al 93 580 42 46

Horaris: Espai obert de 11 a 20h.

Aquest mètode creat per Frederick Matthias Alexander (1869-1959) a finals dels anys 1890 ens ensenya com canviar hàbits de postura erronis tals com equilibri deficient, mala posició i tensió excessiva. És una reeducació dels hàbits i l'alumne aprèn amb l'ajuda del professor a donar conscientment les ordres de soltura, fluïdesa i no-tensió al seu cos, fent un nou ús corporal en les seves activitats quotidianes, que repercuteix en un benestar general de l'individu. És utilitzada tant en situacions de tensió física com emocional.

Àlix Ricard:
Les sessions les realitza la Professora Àlix Ricard, llicenciada en psicologia i professora diplomada de la Tècnica F.M. Alexander. Actualment resideix a Barcelona, on ensenya la tècnica a la seva consulta privada així com a l´Escola de Música Luthier i al Conservatori Superior Municipal de Música. També ha treballat i ensenyat aquesta tècnica en diversos Centres d'Espanya tals com: L'Escola de l'Òpera, l'Escola del Palau de la Música, la Universitat de Vic... etc.

A qui va dirigit:
Correccions posturals, dolors d'esquena, instrumentistes, etc...

Horaris: a convenir. Consulteru horaris al 93 580 42 46

 

El Tai-Txí és una disciplina mil·lenària d’origen xinès que exercita el cos de forma harmoniosa i global.

Basat en una sèrie de moviments naturals i harmònics que, executats amb un ritme lent i suau i respirant de forma adequada, proporcionen elasticitat i fortalesa als tendons, relaxen les articulacions, ens ajuden a prendre consciència dels mals hàbits de postura que ens causen dolor i tensió física i mental i a corregir-los per millorar la nostra qualitat de vida. El pot practicar qualsevol persona, independentment de la seva condició física o edat, i, amb la seva pràctica regular, s’adquireix una gran flexibilitat, es millora la circulació sanguínia i es relaxa i enforteix el sistema nerviós.

Beneficis que ens aporta la pràctica regular del Tai-Txí:

A nivell físic:

  • Sobre els músculs i tendons: el moviment lent i suau tonifica la musculatura i manté els tendons forts i elàstics.
  • Millora la circulació sanguínia, mantenint les pulsacions del cor a nivell normals.
  • Incrementa la flexibilitat corporal, fet que porta a reduir la tensió tant física com mental.
  • Equilibri postural, la pràctica del Tai-txí corregeix l’alineació de la columna vertebral i els mals hàbits que ens produeixen dolor i lesions físiques.
  • Massatge sobre els òrgans interns, a través de moviments d’expansió, contracció i girs de la caixa toràcica i la cavitat abdominal.

A nivell mental:

  • Relaxació i concentració que produeix l’emissió d’endorfines (substàncies naturals que produeixen una sensació de calma, equilibri i alegria) millorant els problemes d’estrès, ansietat o depressió.
  • Enforteix el sistema nerviós i harmonitza cos i ment d’una forma dinàmica.
  • Trenca «l’armadura muscular», les tensions acumulades, que ens impedeixen moure’ns de forma lliure i natural amb tot el nostre cos integrat estructural i energèticament.
  • Equilibri d’ambdós hemisferis cerebrals, ja que les postures es realitzen de forma simètrica.

A qui va dirigit: a tots els adults interessats

Maite Fruitós, Professora. Consulteu horaris actuals al 93 580 42 46